Salam. Berjumpa jiran sekampung, Cikgu Zainab yang baru bersara. Sekarang cikgu dan suaminya gigih belajar agama dari ustaz-ustaz yang mengadakan pengajian di masjid.
Dalam pertemuan yang singkat itu, cikgu sempat memberi resipi acar epal hijau. Saya pernah cuba buat acar mempelam muda. Hanya saya dan cik tutor yang meminati acar itu. Cikgu siap bagi semangat suruh saya cuba. Kat rumah dah tak der peminat acar, so agak malas nak buat. Jadi, cik tutor boleh la cuba. Gunakan epal hijau yang masam.
Acar Epal Hijau
2 biji epal hijau - cincang
4 - 6 biji cili api
2 sudu makan udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu makan soft brown sugar
2 sudu makan sos ikan (nampla)- untuk rasa masin
(kalau tak der guna garam biasa)
1 biji tomato - hiris
daun salad - hiris kasar
Cara membuatnya:
1. Tumbuk atau kisar cili api, bawang putih dan udang kering.
2. Masukkan dalam mangkuk dan masukkan gula dan garam. Kacau hingga sebati.
3. Bubuh hirisan epal, tomato dan daun salad shortly before dihidangkan.
Kacau sebati dan terus makan.
Kat Malaysia tak banyak pilihan epal hijau yang boleh digunakan. Hanya epal Granny smith. Kat Aussie dan UK ada macam-macam jenis epal. Jika terbeli epal yang manis, tambah jus lemon untuk dapatkan rasa sebenar acar.
No comments:
Post a Comment