Monday, December 7, 2009

Steamer

Once upon a time, cik tutor ada menceritakan perihal dia membeli steamer tapi tak tau nak guna untuk masak apa. Kat rumah pun ada 2 steamer tapi jarang-jarang digunakan. Anak-anak lebih suka masakan yang bergoreng, bakar dan berkuah. Kuih-kuih melayu tradisional seperti lepat, serimuka, kuih talam menggunakan steamer. Tapi anak-anak kecuali en doktor tak minat kuih-muih tradisi. Untuk sarapan atau minum petang, menu yang pasti mendapat sambutan ialah mee goreng, mee kari, home-made pizza, spaghetti dan nasi lemak. Sekali sekala buat fish and chip atau chicken chop.Menu ni kena buat bila ada family reunion. Setahun sekali sebab menggemukkan!

Dengan kehadiran en doktor, dunia rasa lebih manis sebab en doktor suka menjamah kuih seperti buah melaka, lepat, jemput pisang, lopes pulut, kuih lapis, kek chocolate dan japanese cheesecake. Saya memang suka masak dan suka makan. En suami pun suka kuih dan kek. Sebagai menyambut kepulangannya, saya masak kek chocolate kukus. Alhamdulillah, yummy. Thanks to Rubi for the recipe.
Sekarang en suami bermesyuarat di Cyberjaya. Malam semalam ketika bershopping kat jusco, dia tergoda dengan cheesecake yang dijual kat bakery section. Saya cepat-cepat offer nak buatkan. Terus beli cream cheese dan susu segar. Nanti bila dapat good review, saya akan tuliskan resipi diblog khas untuk peminat-peminat dessert.

(En suami baru belikan 1 set stainless steel measuring cups. Serupa macam yang digunakan oleh Nigella dalam program masakan AFC di ASTRO)- sangat reliable.

Kek Chocolate kukus

Bahan A

1 cup flour
1 cup cocoa powder
1 level teaspoon bicarbonate of soda
1 level teaspoon baking powder

Ayak semua bahan di atas dan gaul sebati.

Bahan B

1 cup condensed milk
1 cup fresh milk
1 cup sugar

Mix bahan B in a separate bowl.

1 cup corn oil
3 eggs - lightly beaten

Cara membuatnya:

1. Grease and line a 23 cm round baking tin . Masuk air dalam periuk kukus dan panaskan.
2. Ayak bahan A dalam mangkuk dan masukkan bahan B. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Pukul menggunakan hand mixer.
4. Last masukkan minyak jagung dan pukul hingga sebati.
5. Tuang ke dalam acuan dan kukus selama 1 jam.
Pastikan acuan kek ditutup dengan aluminium foil untuk mengelakkan kek soggy.

Bila masak angkat kek dan sejukkan

Chocolate TOPping

150g cooking chocolate
1 sudu besar condensed milk
1 sudu besar butter
a quarter cup air panas

1. Cairkan chocolate guna double broiler.
2. Masukkan susu pekat dan air panas.Kacau sebati.
3. Masukkan mentega.Kacau lagi.
4. Tutup api dan sejukkan hingga agak pekat supaya senang disapu atas kek.

Info tambahan: Slice the cake in half. Sandwich the cake layers with chocolate topping. Serve cold.

4 comments:

  1. abalim mmg suka makan mak...krol suke kuih badak berendam..hehehehe...:)

    ReplyDelete
  2. makcikkkkkkkkkkkkkkkkkkk, rindunyer nak makan kekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...rindunyer kat makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..apsal la mak saya takmo buat blog *sob sob sob*

    ReplyDelete
  3. Kalau kerol nak resipi badak berendam, bagitau kat mak.

    Nur: Jangan nangis. Suruh adik bagi semangat kat mak buat blog. Tapi jangan paksa.Rasanya Cik tutor tak kisah kongsi mak di alam maya. I like. :)

    ReplyDelete
  4. Kongsi mak di alam maya takpe, kongsi Jay kat alam maya takleh..kekeke

    ReplyDelete