Friday, December 4, 2009

Nasi ayam harmoni

Pertama kali masak nasi ayam ketika berkongsi dengan kawan membuka gerai sempena sukaneka sekolah. Keuntungan disumbangkan kepada sekolah. Itulah kali pertama dan kali terakhir saya berniaga. Resipi disumbangkan oleh sahabat baik saya Puan Muhaini. Originally, ayam digoreng bulat-bulat tanpa dipotong menggunakan periuk khas. Tapi saya modify sikit to make it healthier. Saya bakar potongan ayam di dalam oven.

Nasi Ayam Harmoni

1 ekor ayam -dipotong 4 atau 8
8 cawan air
5 ulas bawang putih.(crushed)
2 cm halia (crushed)

1. Jerangkan air dalam periuk. Masukkan halia dan bawang putih. Apabila mendidih masukkan potongan ayam. Tutup periuk dan padamkan api.Biarkan selama 15 minit dan keluarkan potongan ayam.
Didihkan air dan masukkan potongan ayam semula . Tutup periuk dan padamkan api. Biarkan selama 15 minit lagi.
(Selalunya buat sekali aje sebab nak cepat)

2. Potongan ayam yang dicelur tadi diperap selama 30 minit dengan bahan-bahan berikut:-

2 cm halia- ditumbuk
4 ulas bawang putih -ditumbuk
5 sudu besar kicap
2 sudu makan minyak bijan
garam

Selepas diperap, bakar ayam di dalam oven. Bila ayam garing angkat dan hidangkan.
Saki baki marinade kat baking tin dicampurkan dengan 1 senduk sup ayam untuk sos kicap. Tambah kicap jika kurang pekat.

Bahan-bahan untuk nasi

3 cawan beras (basuh dan toskan)
Kat Malaysia nisbah beras dan air ialah 2:3
4 cawan air rebusan ayam
setengah cawan susu segar
1 sudu butter
30 ml minyak masak
1 bawang besar (saiz kecil)
kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih sebagai penumis.
Serai dan daun pandan jika ada.
Garam secukup rasa.


1. Dalam kuali, masukkan minyak masak dan butter.
2. Tumis bawang besar dan rempah penumis.
3. Masukkan beras dan goreng sebentar.
4. Masukkan air rebusan ayam yang telah disukat.
Transfer ke dalam rice cooker. Masukkan susu ,garam, daun pandan dan serai.

Lebihan air rebusan ayam, bolehlah dibuat sup. Resipi di keluaran bulan November.

Sos Cili

3 biji Cili merah
5 biji cili api
1 sudu makan udang kering
1 ulas bawang putih
3 sudu besar cili sos
garam , gula

1. Kisarkan cili merah, cili api, bawang putih, udang kering. Masak dalam periuk dengan api perlahan.
2. Jika kering masukkan air rebusan ayam.
3. Lastly, tambah garam , gula dan sos cili.

Hidangkan nasi ayam, ayam bakar, sos kicap dan sos cili dengan hirisan tomato, timun dan lettuce.
Selamat mencuba di hujung minggu.

3 comments:

  1. blog mak mcm myresepi.com tp lagi best sbb ade nama krol..hahaha...go mak!

    ReplyDelete
  2. Semua resipi kat blog ni dah dicuba sebelum dipublish. Mak pun ada bagi kredit kat penyumbang resipi. Sori, tak suka cilok resipi dari myresepi.com. Pernah jugak cuba, tapi tak jadi. Tak nak buang masa dan bazir duit, so mak ambil dari koleksi resipi mak.

    ReplyDelete