Salam sayang semua!
Sekarang dah tak boleh nak bersantai-santai dan bermalas-malasan. Kerja dah mula bertimbun. Macam-macam perkara perlu dibereskan supaya dapat bercuti dengan tenang dari 16 Disember hingga 22 Disember, insyaAllah. Jadual kelas, takwim dan tugasan guru untuk sesi 2010 perlu disiapkan segera supaya guru-guru gembira apabila mereka datang bertugas pada 21 Disember.
En suami akan pulang ke Ipoh selepas bermesyuarat esok dan terbang ke labuan pada 10 Disember. Janji mesti ditepati.
Ketika bercuti di labuan pada bulan mei lepas, puan ida (isteri en Osman) menghidangkan kek yang sangat lembut dan sangat sedap. Terlupa nak minta resipi. Alhamdulillah terjumpa resipi kat internet tapi tak berani nak buat. Di hujung minggu ketika menonton rancangan di TV9, ada sorang chef menunjukkan cara membuat kek keju tu. Macam tau-tau aje. Siap bagitau, the do's and the don'ts. Barula ada konfiden nak buat. Alhamdulillah,menjadi kek tapi kurang cantik sebab terlalu kasar ketika mengeluarkan kek dari tin hingga hilang seri kek itu. InsyaAllah nak cuba lagi.
( Cik tutor: Dah tanya kat ustazah noraini dan che rahim tentang translation lesen. Nanti pakcik tanyakan. Bestnya sembang dengan ustazah. Rindu kat mereka sekeluarga )
Japanese Cheesecake
Bahan A
250gram cream cheese
50 gram butter
100ml fresh milk
6 egg yolks
1 tbsp lemon juice
1/4 tsp salt
60 gram superfine cake flour
20 gram cornflour
Bahan B
140gram sugar
6 egg white
3/4 tsp lemon juice
Cara membuatnya:
Grease acuan spring form berukuran 23 cm. Balut luar acuan dengan aluminium foil.
Adunan A
1. Cairkan cream cheese dan butter dengan cara double boiler.
2. Masukkan susu segar. Padam api dan sejukkan.
3. Dengan menggunakan wooden spoon, masukkan tepung, tepung jagung, kuning telur,
garam dan jus lemon dalam bancuhan tadi. Gaul sikit-sikit hingga sebati.
Adunan B
1. Dalam bekas yang bersih dan kering, pukul putih telur sampai berbuih. (Guna hand-mixer).
2. Masukkan gula dan pukul hingga terbentuk soft peak.
3. Campurkan adunan A ke dalam adunan B. Kacau hingga sebati. Masukkan dalam acuan.
Bakar kek dalam water bath (au-bain marie)
Suhu oven : 160 degree celcius
Masa : 1 jam
Selamat mencuba.
Inilah hasilnya:
No comments:
Post a Comment