Tuesday, January 12, 2010

Ayah

Maksud saya ayah kepada anak-anak saya.En suami.

Semalam ketika bersembang dengan en doktor, barulah perasan betapa over-protectivenya en suami dengan anak-anak.
Pertama : Cik tutor dah bertahun-tahun memiliki lesen kereta tapi tidak dibenarkan memandu kereta. Bila en suami berada di Labuan, Atok yang sangat supportive. membenarkan cik tutor pandu proton iswaranya. Tapi mungkin penyakit over-protective en suami dah berjangkit kat saya jadi berlakulah kejadian yang ingin saya lupakan sepanjang hidup ini. Alhamdulillah mujurlah cik tutor tidak serik untuk resume driving kat armidale.

Kedua :En suami juga seorang yang practical. Tak suka kalau cikgu perempuan berkasut tumit tinggi, sandang beg tangan , jalan lenggang lengguk masuk kelas. Dia sangat menghormati guru-guru yang bersemangat waja, cergas, bersemangat dan sentiasa menimba ilmu. Memorising is a no, no for him. Biology is the one and only subject that he teaches. Mula-mula mengajar Form 6 kat st michael di Ipoh, KMPk di gopeng dan sekarang KML. Walaupun banyak ilmu tapi tak pernah buat personal tuition untuk anak-anak. Pernah sekali tu ketika ziarah kerol di SBPI, kerol tanya soalan bio. En suami paused for a while, then he asked kerol questions after questions. While discussing, I could see kerol's face suddenly lit up. Gelak-gelak sambil angguk-angguk kepala. Dah faham dah, katanya berulang kali. On the way back, selalunya en suami akan kata "He's good. He is on the right track" Hairan jugak. Naper tak puji aje depan anak.

So cik tutor don't worry about the dress code but please make sure that it adheres to the syariat. Memang seksa masuk kandang pakai baju kurung! Mak faham. Pastikan budi bahasa tinggi dan sentiasa berakhlak mulia. Pastikan hubungan dengan Allah sentiasa ditingkatkan supaya hubungan sesama manusia pun baik dan sentiasa diberkati.

Agaknya memang Allah sengaja jadikan semua bapa-bapa the BEST PERSON IN THE WORLD!

3 comments:

  1. hahahaha...ayah adalah yg terbaek..sgt supportive sama mcm mak..:)

    ReplyDelete
  2. mak bodek ayah.hahahah

    ReplyDelete
  3. kerol bodek mak dan ayah...hahahah

    ReplyDelete