Thursday, January 21, 2010

Masak Lemak

Lewat malam semalam, aman minta resipi ayam masak lemak menggunakan cili kering. Kalau gulai lemak ikan masin dengan terung atau nanas, memang selalunya orang gunakan cili kering. Bahan-bahannya lebih kurang sama macam gulai lemak cili padi . Hanya gantikan cili padi dengan cili kering. Gunakan 6-8 biji cukuplah.

Cik tutor pulak minta resipi creme caramel. Baru lepas mesej aman. Dah lama tak buat jadi lupa sukatan bahan-bahan yang diperlukan. Kalau rajin, insyaAllah hujung minggu ni boleh cuba.

Gunakan pyrex pie dish atau shallow cake tin.

Creme Caramel

Bahannya:
3 sudu makan gula
Masukkan gula dalam periuk kecil. Masak atas api perlahan hingga cair. Kacau hingga kuning (golden).Padam api dan tuang gula hangus dalam acuan. Set aside.

7 biji telur dipukul dengan 4 sudu makan gula supaya sebati, kemudian masukkan
2 tin susu cair dan 1 sudu teh esen vanila. Kacau lagi supaya adunan sebati. Don't overbeat.
Tuangkan dalam loyang tadi. Kukus hingga masak.

Jika suka manis, tambah gula lagi.
Selamat mencuba.

3 comments:

  1. kakak
    aman pernah try dalam tuperware
    boleh je

    kalo ade acuan leh terus hanguskan gule direct dlm tuh

    ReplyDelete
  2. Tupperware yang kecik takde,camne?





    hahaha. mampus kena hempuk nih...

    ReplyDelete