Wednesday, November 11, 2009

3 Bahan

"Mak. Adala resepi guna 3 bahan" terjah anak di alex ketika ber-ym
" Hah, apa dia?'

"Ayam goreng - ayam, kunyit dan garam" balasnya bangga.
" Laa.. hilang la glamer mak, kalau mak pos resepi ayam goreng biasa biasa kat blog. Mak kan selalu masak ayam goreng yang digaul kunyit, garam , lengkuas dan serai."

"Daging goreng?" balasnya lagi, tak mau kalah.

" Yer, daging gaul dengan garam dan kunyit. Goreng dengan sedikit minyak. Tambah air dan biarkan air kering. Ulang proses tambah air tu hingga daging empuk dan lembut. Bila dah kering air daging, tambah hirisan bawang besar. Daging, kunyit, garam,minyak, air dan bawang besar. Dah lebih 3 , semua ada 6 bahan. "

"Sotong goreng?"

"Lagi banyak bahannya. Gaul sotong dengan garam dan kunyit. Goreng dgn sedikit minyak. Air tak perlu bubuh sebab sotong cepat masak. Bila agak kering masukkan hirisan halia, cili merah , bawang besar dan bawang putih. Last sekali masukkan kobis dihiris. Stir fry. Siap. Tapi ada 8 bahan.'
Resepi ni memang cepat dimasak dan cepat dimakan.Antara makanan kegemaran suami tersayang.

At last we gave up recalling the dishes that use only three ingredients.

Antara 5 orang anak-anak, yang ini sajala minat memasak. Minat memasak dan minat masak lain tau. Minat memasak ni, dia akan komplen jika ada apa-apa kekurangan dalam masakan.Nak tambah garam ke atau gula. More like food critics . But his judgement is always right. Very reliable, if we are planning to entertain friends and families. Sepanjang aman bercuti 3 bulan, tertunggu-tunggu juga hidangan makan malam dari air tangannya. Cuti tahun lepas aman masak puding cream caramel dan kuih teratai.
Walaupun anak-anak kurang minat masak kat rumah , sediakan bahan-bahan untuk memasak tu, semua anak-anak tolong. Cik tutor minat basuh pinggan, kerol minat kemas dan trim pokok bunga. En doktor?
Baru realise ,lately he takes over OUR role , scolding Azhar kalau tak study dan lambat solat, sorok cable laptop dan juga kerahan tenaga. We are too lenient dengan adik bongsu, katanya.
Mujurla azhar cool aje.

All these differences make life interesting. Thank you dijah, alim, aman, kerol and Aa for being YOU. May Allah bless you all.

8 comments:

  1. jumpe dah lauk 3 bahan

    ikan kucing

    hahahaha

    ikan + air + garam

    ReplyDelete
  2. jumpa resepi dua bahan
    ayam + air = ayam rebus untuk kucing cu

    ReplyDelete
  3. hahaha. Tak bole bubuh garam kat makanan kucing. Nanti gugur bulunya pak.
    Resepi cik tutor tepat. Tu sebab kucing cu cantik.

    ReplyDelete
  4. hahahaha.....masak megi je la akak..buh perencah + megi...sedap wooo..hahaha

    ReplyDelete
  5. Mak Cik, camner yang dikatakan 'sedikit minyak'. Berapa sudu tuh?

    ReplyDelete
  6. Budak metematik mai dah....
    dalam 1 ml pon cukup dah. *menjawab bagi pihak*

    kekekekeke.

    Ok I pass. Mcmana nak sukat mak? Berapa sudu?

    ReplyDelete
  7. Untuk 300g daging, 60 - 70 ml minyak. Macam nak tumis sayur, tapi jangan banyak macam nak deep fry.

    Sikit sangat tu cik tutor. Nanti daging tu melekat kat kuali. 1 sudu teh = 5 ml.

    ReplyDelete