'Abang bagitau resipi dan hajar tulis kat blog' pintanya bersungguh-sungguh.
Kali pertama makan mi sua ketika bertandang ke rumah kawan. Cepat dimasak dan sedap dimakan. Ramuannya pun senang didapati dan yang lebih mustahak, mengenyangkan. Saya tak pernah menggunakan kiub ayam dalam masakan ini. Boleh juga gunakan instant mee tanpa perencah jika tak jumpa mee kering.
Bahan utama adalah mi kering jenama cintan. Selalu beli mi kering yang bersaiz lebar ala-ala kue teow. Enak dimakan sebaik saja siap dimasak ketika masih panas. Jangan tunggu lama-lama nanti
Mee Sua Saad
Bahan-bahannya:
3 - 4 keping mee kering
1 bahagian dada ayam - hiris
3 ulas bawang putih - crushed
2 sudu makan minyak maak
3 tangkai kailan atau baby kailan
3 sudu sos tiram
1 kiub ayam knorr (optional)
5 cawan air
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan masukkan hirisan ayam.
2. Kacau selama 5 minit. Masukkan air.
3. Bila mendidih masukkan sos tiram dan kiub ayam.
4. Akhir sekali masukkan mee kering dan kailan.
5. Masukkan garam ecukup rasa dan sedikit lada hitam .
Sos cili padi
6 biji cili padi
2 ulas bawang putih
4 sudu kicap
1 sudu minyak masak
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dengan api perlahan.
3. Bila agak garing, masukkan kicap. Tutup api.
mak, kailan dalam english apa? jay park? eh, pak choi ke?
ReplyDeletePak Choi- sawi. Bole juga gunakan pak choi atau kobis. Kailan ni rangup lagi. Tak layu macam sawi dan kobis.
ReplyDeletepork choi?
ReplyDelete