Saturday, November 28, 2009

Rendang pedas

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua.

Semua adik-adik dan keluarga mereka berkumpul di rumah ayah dan mak di tambun.

Saya, (adik-adik panggil Yong)suami, halim dan azhar. Cik tutor, aman dan kerol beraya di perantauan.
Adik nombor dua, Ram, bekas tutor USM dan sekarang pemilik rangkaian butik berjenama 'Daniel's collection' di penang, bersama anak-anaknya daniel dan luqman. Suaminya balik penang buka kedai. Ramai orang suka beli baju raya last minit katanya.
Adik ketiga,Zie, bermula dengan guru lepasan maktab dan sekarang pemegang ijazah sarjana TESL, baru bertukar kerjaya sebagai pensyarah BI di Kolej matrik penang, pulang beraya di ipoh bersama suami dan anak-anak; amir, anis dan azrul.
Adik keempat, Dzul dan isterinya anis, kedua-duanya jurutera dengan anak-anak; along, angah, adik, amna dan another one due in January insyaallah.
Adik kelima, Ros dan suaminya azman, bekerja di petronas melaka dan anak-anak; aiman, atikah, adiba dan mohamad.
Last but not least, adik bongsu Niza dan suami shahrul, setiausaha syarikat dan juru teknik akhbar utusan yang baru mula mengusahakan perniagaan nasi lemak antarabangsa berkongsi dengan Ros.
Bole bayangkan hiruk pikuk rumah. Tugas utama saya adalah memasak non-stop untuk memastikan makanan sentiasa ada. Mak sebagai managing director hanya siapkan menu dan sibuk dengan khidmat masyarakatnya di kampong. Alhamdulillah, adik-adik semuanya bersatu hati berganding bahu membantu didapur.

Menu?
Seperti biasa. Toseh + kari ayam, nasi impit +kuah kacang + sayur lodeh, lemang + rendang pedas,rempeyek, kek coklat, baulu dan puding kastad dgn fruit cocktail.

Kali ini rendang pedas mak terserlah kelazatannya. Mungkin sebab mak gembira sebab semua anak-anak pulang beraya di Ipoh.Kami sempat usik-usik mak, tapi mak kata sebab mak gunakan santan dari 5 biji kelapa untuk 3 kg daging.Wallahualam.

Traditionally, rendang pedas perak ni agak rumit persiapannya. Bawang merah, halia dan serai dimayang halus-halus. Tak bole diblend. Cili kering saja yang dikisar. Tak perlu tumis, tapi semua bahan-bahan dimasak dengan santan hingga naik minyak. Dah naik minyak baru masukkan daging yang telah dihiris.

Jom kita masak rendang pedas perak. Kalau dikeringkan bole tahan seminggu dan enak dimakan dengan roti.

Rendang pedas perak

Bahan-bahannya
600g daging - hiris
30 biji cili kering
300g bawang besar/bawang merah -hiris
4 cm halia - hiris
santan dari 2 biji kelapa
5 batang serai - hiris
daun kunyit (optional)- hiris
2 sudu besar kelapa parut - blend dgn cili kering

1. Hiris daging, basuh dan toskan airnya.
2. Masukkan santan , bawang, halia, serai dan cili kisar dalam kuali.
3. Masak hingga naik minyak. Kacau sekali sekala.
4. Bila naik minyak, masukkan hirisan daging.
5. Masak hingga daging empuk. Tambah air jika daging masih liat.
6. Masak hingga air kering. Enak dimakan dengan nasi putih ketika rendang masih berkuah pekat.
7. Untuk disimpan, masak rendang hingga kering.

Selamat mencuba!

2 comments: