Friday, November 6, 2009

Kari Ayam

Untuk Cik tutor, Ron, As, Zura dan pembaca-pembaca lain yang sudi bertandang.....
Ada request minta mcik update blog dan poskan resepi. Cik tutor pulak minta resepi mudah yang menggunakan hanya 3 bahan. Sori. Jamie oliver pon bole sentap kalu macam tu.

Haisy, saper kata update blog ni bole release tension.

Anyway I will share a recipe that has been in the family for years. 30 years to be exact.
Belajar dari aruah pak mertua.

Sambil-sambil tu..
Ni tips untuk ladies yang bakal mendirikan rumah tangga. Bila dah kawen nanti dan bertandang ke rumah orang tua suami, pastikan jangan dok dalam bilik aje. Nak sembang, sembang kat meja dapur. Sambil tu, offer la keje-keje mudah seperti potong bawang, basuh pinggan dan jangan berat mulut. Sebab lain padang, lain belalang.

"Betoi ke pak nak potong lagu nih",,,,,,,, Konfem jadi menantu emas.
You dont have to be a great cook to win their hearts.

Berbalik ke kari ayam tadi.

Resepi kari ayam ada macam-macam versi. Emak-emak pembaca pun mesti ada versi yang lebih hot n spicy. Especially orang utara yang wajib ada kari setiap kali lunch atau dinner.

As for us, anak-anak di rumah dah boleh teka bila ayah mereka akan pulang ke Ipoh.

"ayah nak balik ke mak?"
"Haah. Kul 5 karang sampai. Naper"
"tu mak masak kari daging... dah bole agak dah."

Tak, tak , en suami tak marah kalu I tak masak kari untuk menyambut kepulangannya. Tapi , sebaik sampai rumah, satu family diajak keluar makan kat restoran D Naina.
Tercabar weh.

Resepi Kari Ayam Tok Wan


Bahan-bahannya :

Setengah ekor ayam - potong 8. (Basuh dgn air asam jawa atau tepung)
Lepas basuh, perap ayam dengan bahan-bahan berikut.

30g garlic* (10 ulas)
30g halia *(4cm )
2 peket kecil kari daging*
3 potato (belah 4)

Kupas halia dan bawang putih. Blend kedua-duanya dgn setengah cawan air.

Gaulkan bahan kisar(*) dan serbuk kari dgn ayam. Boleh perap 30 minit atau terus masak.

Bahan tumis :

1 bawang besar - hiris nipis2
2 biji cili merah - belah dua. (jgn abaikan)
2 cm kulit kayu manis,
3 cengkih
1 bunga lawang

Cara:
1 Panaskan minyak dalam kuali (wok).
2 Tumis bahan penumis, Bila bawang kekuningan, curahkan campuran ayam yang digaul dgn serbuk kari tadi.
3. Kacau bagi rata.
4. sentiasa kacau selama 5 minit.
5. Masukkan ubi kentang .
6. Masukkan 3 cawan air atau santan cair dari suku biji kelapa. Masak hingga ubi kentang
empuk.
Tambah air lagi jika perlu. Last, masukkan garam secukup rasa.

Serving suggestions :
Hidang dgn mangga muda hiris yang digaul dgn sedikit garam!

Note :
Kari mamak tak guna banyak santan kelapa. Kuah pekat sbb paste garlic n ginger td.

Selalunya mcik main agak-agak aje. So, feel free to adjust the recipe. Selamat mencuba.

11 comments:

  1. oke mak..hehe..baru nk tnye resepi ni...ngeee...haha

    ReplyDelete
  2. sudah, sudah...asik bodek mak je keje kerol nih. pegi berguling nun..keke

    aik mak...siapakah menantu emas tuh???? hikhikhik..sempat lagi kipas diri sendiri..hahaha

    ReplyDelete
  3. wahhh..harus dicuba ni, selama ni saya asek failed ja tang masak kari ni. So this time I will try to cook curry-mamak-style. Kalu saya masak, saya amek gamba dan tunjuk kat makcik ye ;) ciktutor...apalagi???

    ReplyDelete
  4. oraitt!
    nnt blh la mencuba bila ada jamuan makan2..sbb nk masak utk makan sorang2 mcm xbest..

    resepi yg mudah utk org yg kesaorangan mcm sy n cik tutor ade x makcik???
    hehe...banyak songeh!!
    (sy sokong permintaan cik tutor utk mntak resepi mudah yang menggunakan hanya 3 bahan. haha....megi la jawabnya!)

    ReplyDelete
  5. kak ron, mohon doakan saya dikurniakan lelaki yang minat memasak dan tak banyak songeh sebagai suami. aminnn.kehkehkeh.

    cik as..kan kat introduction dah cakap awal-awal kata jamie oliver pon sentap..maka, kita kena reka sendiri lah..kekekeke

    ReplyDelete
  6. Mak cik mak cik (gaya mengadu domba),
    makanan Melayu mana ada 3 bahan kan mak cik kan?
    Bawang putih, bawang besar, garam dan conform ada.
    Makanan-makanan segera jer yang 3 bahan dan instruction ada kat paket, takyah dah makcik penat-penat tulis, baca jer kat situ.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih semua.
    Ron : Silakan. Pastikan api jgn kuat sgt takut melekat kat kuali dan senang hangit. Untuk masak korma, tukarkan rempah kari dgn rempah korma. Last sekali tambah cili hijau dan buah tomato.
    As: Ok je kalu nak masak banyak kalu dok sorang2. Simpan dalam small containers cukup2 utk sekali makan dan freezekan.
    Label container tu dan bubuh tarikh .Bila nak makan, perangat.
    Am. Welcome, hehe. Betul tu. Mcik melilau dok cari resepi yang guna 3 bahan. Tak jumpa-jumpa. Sat tadi Cik tutor tepon dari pekan cari kayu manis, cengkih. Dah ok la tu.

    ReplyDelete
  8. Makcik, makcik..(gaya mengadu domba jgk) Am kan..dia coba menjadi menantu kesayangan..hahaha..*lariiiii

    ReplyDelete
  9. Hahahahaha
    Buat onar kat blog mak orang..kawinkan jugak hangpa dua orang. mau? kekeke

    ReplyDelete
  10. As: Mcik dok cari ni. Rupa TOP dan yamapi tapi beriman gituh. Kalu ada bagitau mcik.

    ReplyDelete
  11. beress.. tp klu ada saya sambar dulu makcik! hahaha...*jeling dijah

    ReplyDelete