Saturday, November 14, 2009

Ikan Taucu

Chilli paste yang dibuat tempoh hari dah tinggal separuh. Balik aje dari sekolah, terus masak. Sambal tumis udang guna 8 sudu makan dan mi goreng guna 6 sudu makan chilli paste .

Hari ini masak ikan taucu. Kat kantin masak taucunya bewarna kemerahan. Mungkin Kak Ros masukkan chilli paste.Tapi mcik bubuh cili api dan cili hijau aje. Tak nak la berlaga-laga pedas masak taucu tu nanti.

Bahan-bahannya:

6 slices of fish (ikan kerapu, ikan nyior,ikan kayu,ikan genahak) ATAU
6 whole fish (ikan kembung)
Ikan dilumur garam , kunyit dan digoreng.

Bahan tumis :
1 onion* (thinly sliced)
3 garlic* (thinly sliced)
2 cm ginger* (thinly sliced)
1 level teaspoon 'halba campur*(a mixture of fenugreeks, mustard seeds, cumin and others) - masak kari ikan guna bahan ini sebagai penumis.
5 cili padi* - crushed
Half cup air asam jawa
1 packet taucu - put some water then discard the excess liquid.
Half cucumber - cut lengthwise. Cut off the seeds.Jangan buang kulit.
4 green chillies - belah dua tapi jgn putus.

Method:
1. Put 50ml of cooking oil in a wok.
2. Saute the ingredients marked * until fragrant.
3. Masukkan taucu dan tumis lagi hingga garing.
4. Masukkan air asam jawa.
5. Masukkan 3 cawan air.
6. Bila mendidih masukkan ikan yang telah digoreng. Biar selama 10 minit.
7. Akhir sekali masukkan cili hijau dan timun.

Waktu lunch masak taucu guna 4 ekor ikan kembung. Petang tadi kuah masih banyak. So goreng lagi 3 ekor untuk tambah lauk.

Selamat mencuba.

4 comments:

  1. Opah Sofi pernah masak tak guna taucu, tapi dia panggil masak asam.Taucu - fermented beans popular with the chinese. Brand keluaran bumiputra kat mesia : Tamin, Opah. Baca ingredients dengan teliti kalau jumpa non-muslim products.Kadang-kadang ada product untuk vegetarian.

    ReplyDelete
  2. fave saya ni makcik! Hari tu penah buat tapi tak sedap langsung, tatau apa silapnya. Nanti bebila nak try lagi

    ReplyDelete