Tuesday, November 24, 2009

Pajeri terung

Kalau en suami minat kari daging, saya pula menggemari pajeri terung. Jika di kantin sekolah ada menu pejeri terung, saya akan menjadi orang pertama makan tengah hari walaupun baru pukul 10.00 pagi. Mujurla Puan Ros(isteri pengurus kantin) jarang masak masakan itu.
Masakan ini kena masak pekat-pekat. Kena manis sikit, barula ada kick. Dan penumisnya mesti ada udang kering. Udang kering berkualiti baik sangat mahal, tu sebab di kantin sekolah mereka menggantikannya dengan ikan bilis. Macam mana pun kelazatannya masih terpelihara.
Kat rumah ada banyak stok udang kering. Setiap kali en suami meeting di Sabah, dia tidak lupa membelikan udang kering sebagai buah tangan. Untuk menjamin kesegarannya, udang kering tu tersimpan rapi di dalam peti ais.

Bahan-bahannya:

2 biji terung panjang (brinjal)- Belah 2 tak putus.
Di UK ada aubergine. Kalau saiz besar guna 1 biji belah 4 memanjang, biar putus.


Bahan penumis :
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
seruas halia - besar ibu jari (1cm) - hiris
bunga cengkih
bunga lawang
kulit kayu manis
1 cili merah - belah 2 tak putus
2 sudu makan udang kering.

3 sudu makan penuh rempah kari daging* - ( 1 peket kecil )
1 cawan air*
Mix air dan rempah daging.
2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
kerisik (optional)
garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:
1. Terung di basuh dan dibelah.Deep fry selama 4 minit atau hingga kekuningan.
2. Gunakan 30ml minyak goreng tadi untuk menumis bahan penumis di dalam periuk.
3. Apabila bawang kekuningan, masukkan bancuhan rempah dan air.
Kacau hingga naik minyak.
4. Masukkan 2 sudu makan gula. Keep stirring.
5. Bila sudah pekat dan naik minyak masukkan santan.
6, Apabila mendidih, masukkan terung yang telah digoreng.
7. Masukkan garam. Masak dengan api sederhana selama 10 minit lagi.

Hidang dengan nasi dan ikan goreng.

3 comments:

  1. saya dah try resepi ni.sedap2. kawan2 pon suke. ;)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.Ada ke udang kering kat alex?

    ReplyDelete
  3. tade udang kering. saye guna ikan bilis je. tp xtaw la same ke x rase ngan makcik masak. hehe

    ReplyDelete