Bunga Kobis Goreng..
Bahan-bahannya:
1 Cauliflower bersaiz kecil
garam & lada hitam(secukup rasa)
30 gram mentega
150 gram tepung gandum (30 gram untuk sos)(120 gram untuk batter)
1 cawan susu segar
1/4 level teaspoon mixed dried herbs
1 biji telur
1/2 cup air
minyak untuk menggoreng
Cara-cara memasak:
1. Basuh cauliflower dan break into flowerets.
2. Didihkan air panas, tambahkan garam dan celur bunga kobis selama 5 minit. Angkat dan toskan air.
3. Cairkan mentega dalam periuk, masukkan 30 gram tepung dan kacau 2-3 minit. Masukkan susu segar dan kacau hingga mendidih selama 2-3 minit.
4. Masukkan mixed herb, lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Celupkan bunga kobis dalam sos satu per satu. Sejukkan.
6. Ayakkan 120 gram tepung dalam mangkuk, secubit garam, dan sebiji telur. Masukkan 1/2 cawan air. Kacau perlahan-lahan hingga menjadi batter.
7. Panaskan minyak. Celupkan cauliflower bersos dalam batter dan goreng hingga kekuningan.
8. Hidang dengan sos cili atau tomato.
*SELAMAT MENCUBA*
No comments:
Post a Comment