Sunday, April 24, 2011

Masak Lodeh

Bahan-bahan ( 4 orang )

Bahan yg dikisar halus * :-
*5 tangkai cili kering - Opah guna cili besar merah tumbuk dgn belacan sikit.
*1/2 biji bawang besar
*1 ulas bawang putih
sedikit kunyit serbuk
*1 sudu udang kering
*1 sudu ikan bilis

*1 sk jintan kasar - digoreng tanpa minyak
1 batang serai - dititik

1/4 jari lengkuas - diketuk
100 g udang hidup yg dikupas kulit
Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
1/4 biji kobis
4 batang kacang panjang
1 batang lobak merah

1 biji terung panjang
1 keping tahu kering (fucok)- rendam

2 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
2 keping tempe - dipotong dan digoreng
1 ikat su'un - direndam
lada merah dan hijau - dipotong serong
1 ltr santan pekat dan cair - drpd 1 biji kelapa
air secukupnya
garam secukup rasa
2 sudu besar minyak utk menumis

Cara-cara

1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,lengkuas dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.Masukkan soun, tempe dan tauhu.
Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding. Atau makan dengan nasi.

2 comments:

  1. lengkuas susah nak cari kat sini. ada cara lain tak nak ganti lengkuas mak?

    ReplyDelete