Friday, November 20, 2009

Sup ayam lagi....

Salam kepada semua pembaca setia. Semalam tak update sebab terkejut dan terkedu selepas menerima keputusan UPSR yang kurang memberangsangkan. Kesian kat students. Target 40 students dapat 5 A's dari 131 orang murid. Tapi hanya 17 orang yang dapat straight A's. 46 orang dapat 4 A's 1 B dan 4 orang dapat 4 A's 1C. Kebanyakannya dapat B untuk subjek Bahasa Inggeris.InsyaAllah, tahun depan usaha lagi.
Syabas dan tahniah kepada guru-guru Sains , BM(pemahaman) dan BM (penulisan) kerana mencapai target ; 100% murid lulus dengan peningkatan bilangan murid mendapat A.
Seramai 86 orang murid dapat A dalam Maths tapi ada 4 orang murid lelaki yang gagal. Mungkin mereka baru darjah 6, masih di alam kanak-kanak. Tu sebab murid-murid ni tak rajin berusaha macam girls.
Ingat lagi ketika mengajar murid-murid yang selalu gagal ni. Sedang murid-murid lain memerah otak buat ujian, 3 orang murid lelaki yang pencapaian rendah ni saya dudukkan kat meja guru. Bagi individual attention. Bila jalan kerja salah, padam dan buat lain. Tak reti nak congak subtraction, lukis garis-garis dan tunjukkan. Alhamdulillah, ketiga-tiga murid ni lulus. Harap mereka akan terus berusaha.

Hari ni masak sup ayam menggunakan home-made sup bunjut. Hari tu ada request resipi sup ayam malaysian style menggunakan bahan-bahan yang sedia ada. Kalau tak ada chinese celery (daun sup yang kecil), boleh gunakan celery yang besar.

Bahan-bahan untuk sup bunjut:

3 bunga cengkih (cloves)
2 cm kulit kayu manis (cinnamon stick)
3 buah pelaga (cardamon)
1 sudu makan biji ketumbar(coriander seeds)
1 sudu kecil jintan manis (fennel seeds)

Crush all the spices above guna lesung batu. Kalau kisar guna grinder, kisar kasar-kasar. Masuk bahan-bahan yang ditumbuk kasar dalam kain muslin warna putih dan ikat dengan benang.
(Kat rumah tak ada kain muslin, so tadi gunakan gauze. Gauze boleh dibeli di pharmacy. Selalunya digunakan untuk membalut luka)

Bahan untuk sup ayam:

300 gram ayam + tulang.
2 cm halia dihiris
3 ulas bawang putih - hiris
5 cawan air.
1 sup bunjut.

Renihkan bahan-bahan di atas. Apabila mendidih, perlahankan api dan simmer for another 30 mins.

Kemudian ,
1 batang celery -potong dan masukkan ke dalam sup.

1 Bawang besar (saiz kecil)- hiris
Panaskan 2 sudu besar minyak*. Goreng hirisan bawang hingga kekuningan dan masukkan kedalam sup.

Hidangkan dengan potongan daun celery dan sambal kicap.

Sambal kicap bibik.
1 Bawang besar - hiris dan goreng layu (Gunakan minyak* di atas)
10 biji cili api - goreng sebentar

Tumbuk lumat bahan-bahan yang telah digoreng. Masukkan satu sudu kecil gula dan 3 sudu besar kicap .

Selamat mencuba.

2 comments:

  1. Thanks thanks.
    Bagusnya ada nama bahan-bahan dalam Bahasa Inggeris. Kalau tak, tak tau nak translate kat mana:D

    ReplyDelete
  2. Kalau nak mudah,masukkan carrot, potatoes, all your favourite vegetable adalam sup ni. Tak payah masak sayur dah.

    ReplyDelete